Udsætning af agerhønse familier

Følg med i hvordan det går, vi holder det opdateret.

30. juni 2014:

Der er sat 4 familier ud her i terrænet fra Vierne til Hårslev. En familie består af 2 gamle, en han, en hun og 17 kyllinger på 21 dage.  Med de 3 familier gik det rigtig fint, de gamle høns tog kyllingerne til sig med det samme, men det gjorde den 4. familie desværre ikke. Det var helt tydeligt at se, at de gamle høns ikke ville acceptere kyllingerne. De hakkede efter kyllingerne og derfor lukkede jeg de gamle høns ud efter 6 timer. Indtil nu er der kun en kylling der er død, at der ikke er flere døde skyldes nok det gode vejr.

Det at sætte høns ud kræver, at kunne se, hvad der foregår inde i buret. Hvis de gamle høns flyver mod nettet, er det et udtryk for, at de beskytter kyllingerne. Hvis de hakker efter kyllingerne, kommer det ikke til at fungere. Det er min teori, der kan være andre der mener noget andet.

Læg mærke til den grønne fodertønde ved siden af buret. Det er helt bevist, at den står der allerede. Kyllingerne har vænnet sig til, at se den. Når kyllingerne bliver lukket ud, begynder jeg at fodre med fasanfoder under den. Tønden bliver lidt som et vartegn. Der er hvede i tønden, den bliver stående og er fyldt hele vinteren. Det duer ikke at komme fasanfoder i tønden, det klistre fuldstændig sammen nede i spiralen og de kan ikke få det ud.

Jeg har i år prøvet noget nyt, da naboen høstede hø så jeg et par uden kyllinger. Jeg har sat 10 stk. 5. ugers kyllinger ud til dem og det ser pt. ud til at lykkes. Kyllingerne sad i buret i 2 døgn hvorefter jeg lukkede 4 ud. De sidste 6 lukkede jeg ud et døgn senere. De 6 er set sammen med det enlige par. De 4 første var løbet ind i maskinhuset.

2. juli 2014:

Ud af  de 68 kyllinger jeg har sat ud, er der indtil nu kun 3 døde og de døde inden for de første 2 døgn. Det er en meget lavere dødelighed end jeg er vandt til. 4 % mod 24 % sidste år. I den udsætning hvor jeg måtte lukke de gamle høns ud, er der stadig kun en død. Hvad der er anderledes i år ved jeg ikke, men jeg har været meget opmærksom på, at vende buret, så der er læ, når vinden kommer fra vest. Det er jo altid mere koldt om sommeren, når vinden kommer fra vest, end når den kommer fra øst. 7 – 9 – 13  jeg håber mit held det fortsætter.

6. juli 2014:

Intet nyt er godt nyt, alt er som tidligere og ikke flere døde fugle. Jeg ville egentlig lukke kyllingerne ud i denne weekend, men de har varslet meget regn de næste dage, så nu venter jeg til sidst på ugen.

13. juli 2014

Jeg har lukket op for kyllingerne i to udsætninger. Det ser rigtig fint ud. Der løber kyllinger rundt om buret og inde i buret.

Jeg har en udsætning meget tæt på vinterbyg, der lukker jeg ikke ud før der er høstet. De har det fint.

I den udsætning hvor de gamle høns ikke ville acceptere kyllingerne, går det rigtig fint. Kun en død. De er fem uger nu, så kan DMI lige love et par gode dage, lukker jeg dem ud.

16. juli 2014

I dag har jeg lukket de sidste kyllinger ud, der var ikke høstet og jeg kunne ikke vente på DMI. Den 15. juli var jeg rundt og i de to ovennævnte udsætninger, som ikke var lukket ud. Der var de begyndt at pille fjer. Det går så stærkt og da jeg kom 16. juli var der ingen tvivl, de skulle ud. Der skal bare holdes så meget øje med de kyllinger.

27. juli 2014

De fire familier er nu lukket ud. Jeg har i to af burene sat 10 stk. nye 4 ugers kyllinger ind. Kyllingerne fra den første udsætning holder stadig til ved buerne, hvor der fodres og vandes udenfor.

En vildkat nåede at få fat på et par kyllinger. Jeg havde set katten sidde ved buret inden jeg lukkede op, så det var lidt spændende hvad der ville ske. Jeg skulle nok havde lukket op i begge ender af buret, så de kunne flygte begge veje. Det har jeg gjort nu, kyllingerne kommer stadig ved buret og spiser.

28. juli 2014

Jeg forsøgte at sætte 10 nye kyllinger til at par gamle høns. Det var ved en udsætning, hvor der hele tiden har siddet to vilde høns udenfor buret. Da familien havde forladt udsætningen og der sad to høns i buret, satte jeg 10  fire ugers kyllinger til. Det fungerede slet ikke og jeg lukkede straks de gamle høns ud. Jeg er nu overbevist om, at det var det vilde par jeg satte kyllingerne til. Nu sidder det vilde par igen uden for buret. Selv om det vilde par ikke har kyllinger, er de stadig territorium hævdende.

29. juli 2014

Har lukket de sidste nye høns ud i dag. Ved det bur hvor der er et domminerende vildt par, ja der sad de der igen. Vi får se hvad der sker, men kyllingerne bliver jo nok jaget væk, ligesom som den første familien blev jaget væk. Det er ikke lige der, jeg sætter høns ud næste år.

I en af de rigtige gode udsætninger jeg har haft, har jeg ikke set fugle ved buret i flere dage. I dag lige som jeg ville gå, kom hele flokken flyvende. De drejede af, da de så mig og landede 50 meter væk. Jeg er ikke i tvivl om, at de skulle hjem og have vand og mad. Jeg kan jo også se, at foder og vand forsvinder. Det går rigtig godt, på trods af alle de problemer jeg skriver om. Det handler stadig om at holde øje og reagere når tid er.

Hvis vi samlede alle vores erfaringer sammen, kunne vi blive rigtig gode.

Nu kan vi snart komme ud og træne. Det bliver spændende at se, hvor mange der har klaret sig.

Jeg vil fortsat skrive om udsætningen, så følg med hvis du har lyst.

Anne-Marie